neděle 31. října 2010

Dýně

Dneska proběh Halloween. Ne že bych to nějak prožívala, ale dýni jsem koupila, vydlabala a rozsvítila. A jelikož jsem žena spořivá a nic nevyhodím, tak nic nepřišlo na zmar :)

Pražená dýňová semínka
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Semínka opláchneme a osušíme. Dáme do misky, pokapeme olivovým olejem, posolíme a vše zamícháme. Dle chuti můžeme přidat papriku, drcený kmín nebo skořici (já přidala pálivou papriku a kmín). Dáme na pekáč a pečeme cca 20minut (a hlídáme, at' se nepřipečou jako mě :/ )


Dýňovo-mrkvovo-zázvorová polévka


- dužina z jedné menší dýňe, nakrájená na kousky
- 1 větší cibule, nakrájet
- 2-3 mrkve, nakrájet na menší kusy
- kousek zázvoru tak 2x2cm, na drobno nakrájet
- 3-4 stroužky česneku, na drobno nakrájet
- 250ml zeleninového nebo kuřecího bujónu
- pálivá paprika, dle chuti
- drcený kmín, dle chuti
- sůl, pepř
- olivový olej

1. Olivový olej rozehřejeme ve středně velkém hrnci, přidáme cibulku, lehce smažíme 2-3 minuty, přidáme mrkev a smažíme dalších 5minut.
2. Přidáme dýni, zázvor a česnek a smažíme 3-4 minuty, až je vše změklé.
3. Přidáme bujón a koření a povaříme 10-15minut.
4. Rozmixujeme a podáváme :)




Žádné komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...